Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου Έργου

Η Γραπτή Εκτίμηση του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) σε μία επιχείρηση ή ένα έργο, αποτελεί μια συστηματική εξέταση όλων των εργασιών, με σκοπό να εντοπισθούν οι πηγές του επαγγελματικού κινδύνου.

Η Εκτίμηση του Επαγγελματικού Κινδύνου, εκτός από εργοδοτική υποχρέωση (Ν 3850/2010), είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση της Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας.

Αποτελείται από το σύνολο των ενεργειών καταγραφής των συνθηκών εργασίας, από το τμήμα που αφορά την περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι και τις τελικές φάσεις προσδιορισμού των βλαπτικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών σχετικά με την επίδραση του εργασιακού περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα, με την Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου μπορεί να εντοπιστεί πως ενδέχεται να προκληθεί κινδύνος για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων, να διαπιστωθούν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και κατά πόσο μπορούν να αποφευχθούν ή να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι και οι πηγές τους. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να καταγραφούν τα μέτρα πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται, και να προταθούν αυτά που πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά, για τον έλεγχο των κινδύνων και την προστασία των εργαζομένων.

Τι περιλαμβάνει η Γραπτή Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου

Η Γραπτή Εκτίμηση του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) περιλαμβάνει την αναγνώριση και την καταγραφή των κινδύνων που υπάρχουν, καθώς και αυτών που ενδέχεται να εμφανισθούν στον εργασιακό χώρο. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τον κίνδυνο από πτώσεις, τους κινδύνους από μηχανήματα και εξοπλισμό,κίνδυνους από πυρκαγιά, ηλεκτροπληξία ,κίνδυνους από έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες (φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς), και κινδύνους από την γενική οργάνωση κάθε εργασίας.

Ο νόμος

Σύμφωνα με το νόμο 3850/2010 «Κύρωση του κώδικα νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων», Άρθρο 43, ο εργοδότης υποχρεούται να έχει στη διάθεση του μια γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κινδύνων για την Ασφάλεια και την Υγεία κατά την εργασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους.